Nasze wydawnictwa w sprzedaży
"Życie, praca, chleb" - NOWOŚĆ! "Nasz Śląsk. Bytom Rozbark" oraz "Czarny chleb - historia kopalni Heinitz/Rozbark 1863 - 2004"
Augustów 1915 r.
15 tysięcy jeńców wojskowych oczekujących w kolejce po chleb
Piotr Mankiewicz - właściciel Muzeum
"Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym się dzieli z innymi." - Jan Paweł II -
"Chleb prądnicki"
Polska słynęła chlebem i solą. Najlepszy i największy chleb pieczono we wsi Prądniku pod Krakowem. „Chleb prądnicki” jest polskim produktem zarejestrowanym przez Komisję Europejską jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Strój rozbarski
Zmieniamy oblicze śląska z przemysłowego na turystyczny, dlatego przewodnicy w muzeum oprowadzają wycieczki w tradycyjnym stroju śląskim- rozbarskim. Pokazujemy jedno z pierwszych kolorowych zdjęć na świecie, zrobionych na papierze bardzo dobrej jakości. »

Wydarzenia »

Nowe zasady odnośnie COVID-19

08-05-2020

W związku z wprowadzeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii wywołanego zakażeniami wirusem SARS-CoV-2, kierując się ustawowym obowiązkiem zabezpieczenia oraz konserwacji zbiorów, a także dla zapewnienia maksymalnej ochrony przed zarażeniem, na czas trwania epidemii, Muzeum wprowadza szczeg...

zobacz wiecej »

Nasze muzeum


polecamy publikacją cyfrową wydaną w dwóch najczęściej używanych na świecie językach, promującą polską kulturę kulinarną, która w ciekawy sposób prezentuje bogactwo polskiej kultury kulinarnej. Zdjęcia w niej zawarte przedstawiają nie tylko same kulinaria, ale rozbudzają apetyt na Polskę, są zachętą do podróży i zapoznania się z polskim designem.

 Autorką książki oraz zdjęć jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, badaczka kulinariów, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: „Japońskie słodycze”, „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii”, „Deserownik” i bloga Kuchniokracja. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. 

ZAPRASZAMY DO LEKTURY!

wersja angielska / wersja hiszpańska

  • UWAGA! Prowadzimy akcję:

    "Łączymy pokolenia. Pamiętaj o Rodzicach i Dziadkach, zabierz ich do muzeum - będą szczęśliwi!"

    Zapraszamy, aby do muzeów przyprowadzać nie tylko dzieci, ale również starszych członków rodziny - naszych rodziców oraz dziadków w sentymentalną podróż do lat młodości. 

  • ZAPRASZAMY!

  • Spotkanie Miłośników Muzeum Chleba - 8 grudnia 2019 - do obejrzenia TUTAJ

  • Industriada 2019 w Muzeum Chleba - Odświetny Bal Podwórkowy w Strojach i Mundurach 08.06.2019 - zapraszamy do obejrzenia relacji pana Franciszka Zastawnika

  • Wizyta bratanków z Węgier w Muzeum Chleba - 25 kwietnia 2019 r. nasze muzeum odwiedził chór z Węgier. W podziekowaniu za gościnę mogliśmy usłyszeć w Ich wykonaniu piosenkę o chlebie i winie - do obejrzenia TUTAJ 

  • Galeria zdjęć autorstwa Krzysztofa Mroza z uroczystego święcenia pokarmów wielkanocnych w kościele śa. Jacka w Bytomiu dostępna TUTAJ

  • Z KOPYTEM przez Polskę - Kryminalne zagadki Radzionkowa ;-) - 12 marca 2019 r. Muzeum Chleba stało się przystankiem na trasie motoryzacyjnych video blogerów - do obejrzenia TUTAJ

  • Śląskie śpiewanie w Muzeum - koniecznie zobacz relację z tego wydażenia 

ZAGRAJMY RAZEM!

        W wielu miejscach odbywają się konkursy gier planszowych. Nasze gry planszowe w ciągu pięciu lat trafiły już DO WIELU DOMÓW, DZIĘKI DZIECIOM ODWIEDZAJĄCYM MUZEUM.

        W nakładzie prawie 100 tysięcy gra „Od ziarenka do bochenka” wydrukowana została z tyłu kalendarzy na rok 2016, które zostały włożone do Dziennika Zachodniego. Wszystkie te działania wykonujemy po to, ażeby trafić do jak największej liczby osób. Po to, by rodziny znowu zaczęły spędzać wspólnie czas. Gdy wspominamy dawne czasy widzimy dzieci biegające po podwórzu, natomiast zimą, gdy zimno doskwierało, dzieci słuchały opowieści dorosłych. Czasy oraz ludzie się zmieniają - dzieci nie chcą już słuchać, ale również dorośli zapracowani oraz zmęczeni, nie opowiadają dzieciom. Rodziny mało rozmawiają i nie spędzają ze sobą zbyt wiele czasu. Często przebywamy nie ze sobą a obok siebie, każdy wpatrzony w nowy smartfon, tablet albo telewizor. Każdy ma mnóstwo obowiązków, ale może warto chwilę się zatrzymać i znaleźć 30 minut w ciągu dnia na rozmowę czy wspólną grę. Przy tej okazji możemy dowiedzieć się o sobie czegoś nawzajem, nauczyć się i dostarczyć sobie odrobinę przyjemności spędzenia czasu z bliskimi.

     Pamiętajmy, że dziecko, dopóki jest młodsze ma chęci na wspólną zabawę, gdy staje się starsze zapał mija, bo w ich życiu zmienia się hierarchia autorytetów, dawniej najważniejsi rodzice, przechodzą nieco na bok i muszą ustąpić miejsca rówieśnikom. Jeśli jednak dzieci wyrosną w domu, w którym spędza się wspólnie czas, sami będą w przyszłości tworzyć dom pełen: ciepła, zainteresowania drugim człowiekiem i wspólnego celebrowania chwili.

        Pierwsza gra „Od ziarenka do bochenka” sprawia radość całej pokoleniowej rodzinie zachęcając dzieci do poznania drogi powstawania chleba, co dodatkowo jest tematem szkolnym w 3 klasie szkoły podstawowej. We współczesnym świecie bardzo niewiele ludzi wypieka chleb, a dzięki tej grze można nauczyć dzieci podstawowych informacji dotyczących naszego chleba powszedniego.

        W tym roku nasza gra poleca najciekawsze obiekty turystyczne na Śląsku należące do Szlaku Zabytków Techniki, przy okazji rozszerzona jest o adresy i kontakty do tych obiektów oraz zachęca do odwiedzenia obiektów naszego wielobarwnego Śląska.

 

Godziny otwarcia

Od 17 lutego 2021
Muzeum ponownie otwarte - zapraszamy!

ZWIEDZANIE DLA GRUP ZORGANIZOWANYCH

Grupy zorganizowane zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-14:30 (ostatnie wejście)

Zwiedzanie grupowe połączone jest zawsze z warsztatami formowania i wypieku plecionek

Po uzgodnieniu Istnieje również możliwość zorganizowania zwiedzania poza godzinami otwarcia muzeum oraz w weekendy – więcej informacji pod nr tel. 32/ 387 17 60

Z przyczyn technicznych kalendarz rezerwacji -> 
jest nieaktualny
prosimy o kontakt telefoniczny:
32/387 17 60 


ZWIEDZANIE INDYWIDUALNE

Gości indywidualnych zapraszamy do zwiedzania muzeum:
od środy do piątku o godz. 13:00
oraz w wybrane soboty o godz. 10:30 i 13:00 (o otwartych sobotach  będziemy informować poniżej)

Obowiązuje rezerwacja miejsc – telefoniczna 32/ 387 17 60 lub mailowa biuro@muzeum-chleba.pl

Liczba osób zapisanych na dany dzień/godzinę będzie podana na stronie głównej i na bieżąco aktualizowana – umożliwi to Państwu wgląd czy zwiedzanie będzie połączone z warsztatami formowania i wypieku plecionek.

Warsztaty będą organizowane dla min. 15 osób.

ŚRODA 24.02 godz. 13:00
-
zarezerwowano 0

CZWARTEK 25.02 godz. 13:00
- zarezerwowano 0

PIĄTEK 26.02 godz. 13:00
- zarezerwowano 4

W SOBOTĘ 27 LUTEGO
JESTEŚMY OTWARCI!

SOBOTA 27.02  godz. 10:30
- zarezerwowano 2

SOBOTA 27.02  godz. 13:00
- zarezerwowano 0

Maksymalna liczba uczestników: 30

UWAGA: podane dni/godziny otwarcia nie są ustalone na stałe – chcąc wyjść naprzeciw Państwa oczekiwaniom, w miarę możliwości będziemy dostosowywać godziny otwarcia do Państwa potrzeb, o czy będziemy informować na bieżąco.

P.S. Ubierzcie się ciepło! :) Obecnie w muzeum jest naprawdę chłodno

 

 

CENNIK BILETÓW

Zwiedzanie z warsztatami – 25 zł/os

Zwiedzanie bez warsztatów – 20 zł/os

Dzieci do lat 3 - bezpłatnie (nie dotyczy grup przedszkolnych)

 

Ze względu na trwającą epidemię wirusa COVID-19, w trakcie zwiedzania:

  • obowiązkowo zakrywamy nos i usta (nie dotyczy dzieci do 4 r.ż.)
  • dłonie wchodząc do muzeum oraz dokładnie myjemy i dezynfekujemy ręce przed warsztatami
  • zachowujemy bezpieczny odstęp od przewodników oraz innych zwiedzających
  • kupując bilet wstępu zobowiązujemy się do wypełnienia oświadczenia o stanie zdrowia i świadomości ryzyka

 

VOUCHERY UPOMINKOWE 

Zrób przyjemność bliskim - podaruj bilet do Muzeum

(regulamin korzystania z voucherów dostępny jest TUTAJ)

Kalendarz rezerwacji

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »