"Wspomnienie Ślązaka" spotkanie z cyklu rozmów o Śląsku

Zapraszamy na spotkanie pt. "Wspomnienie Ślązaka", które odbędzie się 6 kwietnia br. o godz. 16.00.

Jest to pierwsze z cyklu spotkanie dotyczące śląskich tradycji i zwyczajów życia codziennego, rodzinnego mieszkańców okolicznych miejscowości. Na spotkanie zapraszamy wszystkich chętnych. Można zabrać ze sobą zdjęcia, pamiątki rodzinne, stroje, aby można było wspólnie powspominać oraz wymienić się informacjami. Spotkanie umili nam występ śląskiego zespołu Piekarskie Klachule.


Chętnych prosimy o zgłoszenie przybycia pod numerem tel. 0-32 387-17-60.

Program spotkania pt.

Wspomnienie Ślązaka”

16.00 – 16.20 Otwarcie spotkania, przywitanie i przedstawienie gości

16.20 – 16:40 Strój śląski - prezentacja multimedialna – etnograf Maria Kuczyńska

16:40 – 16:55 Występ zespołu regionalnego Piekarskie Klachule cz.1

16.55 – 17:10 Strój żałobny, obrzędowość – wyk. Anna Michałek

17:10 – 17:35 Wspomnienia – jak to kiedyś było - dyskusja

17.35 – 17:50 Występ zespołu regionalnego Piekarskie Klachule cz.2

17.50 – 18.05 „Godka ślonsko” poprowadzą Maria Osadnik oraz Irena Chilmon

18.05 – 18.25 „Pogodomy se o starych czasach” - ślonsko gawęda – wyk. Jerzy Komor


 

Zapraszamy do wzięcia udziału https://www.facebook.com/pages/Muzeum-Chleba-Szko%C5%82y-i-Ciekawostek/220688587992005?ref=tn_tnmn#!/events/229817087164914/

« powrót na stronę główną

Wydarzenia »

INDUSTRIADA 2016 :-)

15-07-2016

Po raz kolejny udana impreza pod szyldem INDUSTRIADY


Dziekujemy za przybycie i zapraszamy Was ponownie :-)

 

...

zobacz wiecej »

Strój rozbarski

10-09-2015

 

Zdjęcie wykonano na błonie AGFA w 1919 roku. Autorem zdjęcia jest Amerykanin Julius Hollos, który prawdopodobnie pochodził z Bytomia. Zdjęcie przedstawia rodzinę Spyrów: ojciec rodziny-Piotr, widoczny na zdjęciu ukończył prawo administracyjne, był kamienicznikiem- Franciszkę oraz córki Otylia Spy...
zobacz wiecej »
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »