Czasopismo

Firma "IZI" - Mankiewicz była również wydawcą czasopisma:

Klient, Piekarz i Cukiernik

 

Przeznaczone było ono nie tylko dla specjalistów czyli piekarzy i cukierników, ale także dla ich klientów, którym bliski jest dobry chleb i jego historia. Poruszane były tam sprawy związane z rzemiosłem oraz historią chleba i cechów piekarskich. Oto fragmenty artykułów czasopism o nr 2/97, 4/7/ IX-XI/98, 5/8/ XII/98, 11/99, 2/11 V-VI/99,1/14/ II-IV 2000, 4/17/ XII 2000, 2/19/ IX-XII 2001, które na pewno Państwa zainteresują:

Okruchy z dziejów chleba

Badania archeologiczne: źródła pisane dowodzą, że piekarstwo istniało od bardzo dawna i od zarania towarzyszyło człowiekowi. Znane było już ludom pierwotnym. [...]Człowiek Neandertalski żyjący około 250 - 50 tys. lat przed Chrystusem znał ogień, używał odzienia ze skór zwierzęcych, a więc zapewne już tarł na miazgę ziarna między kamieniami, gotował je w mleku lub wodzie i być może przypiekał na gorących kamieniach. [...]Chleb z ciasta fermentacyjnego datuje się z okresu ok. 500 lat przed Chrystusem. [...] Cesarstwo Rzymskie dość szybko odkryło znaczenie chleba w życiu narodu i rządzenia nim. Dewiza "Panem et circenses" - chleba i igrzysk, przez długie wieki pozwalała utrzymywać w ryzach cesarstwo. [...] Starożytni Grecy byli równie sławni jako piekarze, chociaż przygotowaniem chleba do pieczenia zajmowali się u nich głównie niewolnicy. W Atenach istniała mączna hala targowa, zaś bogatsze domy szczyciły się przywilejem prowadzenia piekarni. Wysoki prestiż piekarstwa w XVIII począł podupadać w następnym stuleciu - głównie za sprawą wędrujących czeladników, którym zarzucano, nie bez powodu pewnie, opilstwo i nieuczciwość. ....

Żołnierski chleb

Chleb żołnierski dziś - ten dosłowny, a nie w przenośni - różni się niewiele od innych jasnych chlebów koszyczkowych pszenno-źytnich, jakie są dostępne na ogólnokrajowym rynku. Pewne różnice jednak są i to widoczne raczej na pierwszy rzut oka zwłaszcza dla tych, którzy jedli taki chleb. [...] Garnizony w czasie pokoju żyją stacjonarnym, planowo uregulowanym życiem, korzystając na ogół ze swych stałych piekarni. Ale, gdyby trzeba było... Chleb, który stanowi nadal ważną kalorycznie część racji wojskowej można wyprodukować, mając odpowiednie urządzenia techniczne, właściwie w każdych warunkach, ba, nawet w czasie jazdy wojskową piekarnią polową...

Góralski chleb

Mój sąsiad jest góralem. Takim najprawdziwszym, z Podhala. Za lepszym życiem poszedł w doliny a raczej na Wyżynę Śląską. A potem powędrował dalej, aż do Niemiec. Kiedy przyjeżdża do kraju to często zasiadamy razem w ogrodzie. I mój sąsiad nie wytrzymuje; zanim ruszy do swoich, na Podhale, to śpiewa góralskie pieśni albo opowiada o swojej góralskiej wiosce, o ciężkiej pracy, o oszczędnym i surowym życiu, o tym, jak budowało się góralskie chaty i o... chlebie, zapamiętanym z dzieciństwa. Dla domowych potrzeb "młynarzył" sam - mełł mąkę na chleb na... żarnach zbudowanych z kamienia. Przeważnie były to żarna granitowe, rzadziej z co twardszego piaskowca. Wreszcie chleb wędrował do zbudowanego z kwarcowego kamienia i opalanego bukowym drewnem, mocno nagrzanego pieca. Po 45-60 minutach wyjmowano pierwszy bochen - jeżeli po uderzeniu w spód bochenka chleba "dzwonił", to znaczy, że czas pieczenia zakończony.

Bożonarodzeniowe wierzenia i tradycje związane z chlebem

W tradycyjnej kulturze chłopski święta Bożego Narodzenia były momentem przełomowym. Wigilia to noc "święta i straszna zarazem". Wigilijne dzielenie się chlebem oznaczało jedność świata. [...] Na Mazowszu istniał zwyczaj, że gospodyni po wyrobieniu ciasta zostawiała je, aby rosło, i szła do sadu. Tam obcierała ubrudzone ciastem ręce o korę jabłoni i grusz ruchem do góry. Niekiedy robiła to specjalnie w koszuli i boso, aby drzewa lepiej rosły. [...] W okolicach BieIska-Bialej pieczono dla krów chleb z dodatkiem owoców dzikiej róży. Kawałek takiego chleba dawano krowom każdego dnia, aż do Trzech Króli. [...] Etnograf, Stanisław Poniatowski, przypuszcza, że dzielenie się opłatkiem przy Wigilii jest zmodyfikowanym starym zwyczajem dzielenia się pieczywem obrzędowym. Na na potwierdzenie przytoczę parę przykładów...

Drzewo chlebowe

Do najdobroczynniejszych darów, jakie Stwórca mieszkańcom krain między zwrotnikowych udzielił, należy bez wątpienia drzewo chlebowe. [...] Właściwe drzewo chlebowe dosięga wysokości dębu, rośnie jednak tak wolno, że potrzebuje 60 do 70 lat do zupełnego wykształcenia. [...] Drzewo chlebowe, jest już bardzo użyteczne mieszkańcom wysp morza południowego, dostarczając im materyału na budowlę, sprzęty domowe i włókien na odzienie, nierównie większe jeszcze korzyści przynoszą im jego owoce. [...] Owoce dojrzewają w miesiącu Lipcu i Sierpniu. Zwykle zrywają je przed dojrzeniem, wtenczas z wierzchu są zielone. W tym jednakże stanie nie jedzą jeszcze ich miękkiego i delikatnego mięsa, lecz je już to całe, już to pokrajane w kawałki, i w liście drzewa chlebowego obwinięte, na gorących kamieniach przyrumieniają i pieką. [...] Mnie, człowiekowi końca XX wieku trochę zrzedła mina, kiedy dowiedziałam się z owej zetlałej kartki, że, niestety, nawet w tak ciepłym klimacie chleb... trzeba upiec. Przysięgam, byłam przekonana, że zrywa się owoc chlebowy, siada pod palmą i wcina smaczną pajdę, a tu - rozczarowanie...

Chleb i... nóż

U zarania ludzkiej cywilizacji nóż był narzędziem służącym do polowań, a więc, z konieczności do zabijania. Przeto użycie noża do dzielenia największej człowieczej świętości - chleba, graniczyło ze zbrodnią a na pewno było świętokradztwem. Tak więc Pismo Święte wyraźnie mówi, że Chrystus z apostołami ŁAMAŁ się chlebem. [...] Trochę inaczej sprawa się miała u nas, w Europie...

Cechy piekarskie

Cechy piekarskie w Polsce, mają 700-letnią tradycję. Byty to stowarzyszenia ludzi złączonych wspólnością zawodu - celem była obrona wspólnych interesów i wzajemna pomoc. [...] W Polsce najstarszy był cech piekarzy krakowskich założony już w roku 1260 na podstawie przywileju księcia Bolesława Wstydliwego. Następnie powstały cechy gdański, toruński i innych, starych miast. [...] Niecechowi piekarze mogli sprzedawać chleb tylko przez dwa dni w tygodniu. Cech piekarzy krakowskich, broniąc swych interesów, wydał w roku 1637 zarządzenie, które brzmiało: [...] Godłem cechów piekarskich jest precel trzymany przednimi łapami gryfów. Pośrodku umieszczona jest korona. Godło to było umieszczone na pieczęciach cechowych...

Żetony chlebowe

Zbieracze pieniądza zastępczego napotykają od czasu do czasu specyficzne żetony. na których widnieją np. napisy takie jak: l CHLEB, l BOCHENEK CHLEBA, PóŁ BUŁKI, l BUŁKA etc. Znacznie łatwiej jest stwierdzić istnienie takich żetonów i określić ich emitenta, trudniej wskazać ich prawdziwe przeznaczenie. By zrozumieć te zagadnienia, trzeba cofnąć się w czasie do początków ubiegłego wieku - najlepiej do okresu I wojny światowej...

« powrót na stronę główną

Wydarzenia »

INDUSTRIADA 2016 :-)

15-07-2016

Po raz kolejny udana impreza pod szyldem INDUSTRIADY


Dziekujemy za przybycie i zapraszamy Was ponownie :-)

 

...

zobacz wiecej »

Strój rozbarski

10-09-2015

 

Zdjęcie wykonano na błonie AGFA w 1919 roku. Autorem zdjęcia jest Amerykanin Julius Hollos, który prawdopodobnie pochodził z Bytomia. Zdjęcie przedstawia rodzinę Spyrów: ojciec rodziny-Piotr, widoczny na zdjęciu ukończył prawo administracyjne, był kamienicznikiem- Franciszkę oraz córki Otylia Spy...
zobacz wiecej »
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »