O nas

Muzeum powstało z szacunku dla historii i z potrzeby serca.

Zgromadzone zostały w nim eksponaty, zbierane przez wiele lat, wszystko co służyło wykonaniu chleba i wszystkiego co o szacunku dla chleba zaświadcza.

Nasze zbiory muzealne gromadziliśmy przez około 10 lat przed otwarciem obiektu i ciągle poszerzamy o następne eksponaty. Są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku.

Gośćmi szczególnie ważnymi w Muzeum są i będą dzieci. Bo od szacunku dla kromki, naszej strawy powszedniej już tylko krok do szacunki dla najbliższych, do kraju rodzinnego do otaczającego nas świata.

Intencją naszą jest również uświadomienie wszystkim, że spośród najróżniejszych wypieków nasz polski, tradycyjny chleb nie ma sobie równego.

Naszą ideą natomiast jest kultywowanie i uczenie szacunku do chleba oraz związanychy z nim tradycji i zwyczajów.

Muzeum i jego bardzo liczne zbiory skierowane są do młodzieży, acz nie tylko; zwiedzający mogą na miejscu własnoręcznie uformować pieczywo i je upiec, co uatrakcyjnia zwiedzanie i przybliża pracę piekarzy.

Nasze muzeum jest jedynym poświęconym piekarstwu i ciastkarstwu muzeum w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji.

 

Z księgi pamiątkowej - wybrane wpisy naszych gości:

22.09.2005

Serdecznie dziękujemy za możliwość przeżycia wspaniałych chwil – pięknych wspomnień, wrażeń. Jesteśmy bogatsi o nowe doświadczenia!

Oczarowani – uczniowie SP nr 18 w Jaworznie wraz z wychowawcami

11.10.2005

Z podziękowaniem za przepiękną naukę szacunku do chleba i ukazanie drogi od ziarenka do bochenka

Wdzięczni i stali bywalcy – nauczyciele i uczniowie klas 3a, 3b i 3d z Szkoły Podstawowej Nr 7 w Zabrzu

09.11.2005

Dziękujemy za przypomnienie nam dorosłym o tym, co w życiu jest najważniejsze – po to, by nasze dzieci umiały w przyszłości dokonywać właściwych wyborów

Nauczyciele, rodzice i uczniowie SP nr 9 w Żywcu

14.11.2005

~ Postarajmy się być dobrzy jak chleb ! ~

Dzieci i nauczyciele SP nr 20 z Rybnika – Gotartowic

06.07.2006

Jesteśmy pełni podziwu. Wspaniała lekcja dla młodzieży z Wileńszczyzny. Polka – ojczyzną naszego ducha. „Nam do pełnego szczęścia trzeba pieśni, co ród z Polski mają i smaku litewskiego chleba” Bóg zapłać!

Gimnazjum im Jana Śniadeckiego w Solecznikach

2006

W uznaniu za trud założenia, ciągłe utrzymywanie oraz udzielane wspaniałe lekcje historii Ziemi Śląskiej oraz przekazywane tradycje, kulturę i obyczaje, serdecznie dziękujemy właścicielom oraz obsłudze.

Dzieci i wychowawcy Świetlicy Profilaktyczno - Integracyjnej w Gaszowicach

22.08.2006

Każda wizyta w tym muzeum to wielkie przeżycie dla każdego, dla małych i dorosłych, uczniów i nauczycieli. Godne do polecenia każdemu człowiekowi na ziemi.

10.10.2006

CHLEB

„ Pszenny jak święto, jak puch puchowy,

Razowy, jędrny, ciemny i zdrowy.

Z makiem jak z bajki o dobrym królu,

Z miodem pachnący jak plastry w ulu,

Żytni, Powszedni i doskonały

Wiejski, Pytlowy, czarny i Biały

Krzywo łamany, czy równo cięty,

Każdy z nich święty”

Z podziękowaniem

Uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 28 im. Królowej Jadwigi (kl. IIIc i IIId) w Bytomiu

8.05.2008

Wspaniali ludzie tworzą niepowtarzalne miejsca i oryginalną atmosferę.

Dla niezwykłego właściciela Pana Piotra Mankiewicza z wyrazami szacunku oraz z wielkimi podziękowaniami za udostępnienie tego „magicznego miejsca” dla uczestniczek Pierwszego Światowego Zjazdu Bytomianek

Beata Kowalewska

20.08.2011

Zapach chleba, który towarzyszy nam w ciągu całej wizyty, salwy śmiechu wybuchające po każdej prezentacji ciekawostek, mądrość płynąca z szacunku do chleba i życzliwość dla gości – to atuty tego miejsca, do którego będziemy wracać. Z serdecznymi pozdrowieniami dla Pana Piotra Mankiewicza – największego pasjonata – Towarzystwo Miłośników Bytomia

« powrót na stronę główną

Wydarzenia »

INDUSTRIADA 2016 :-)

15-07-2016

Po raz kolejny udana impreza pod szyldem INDUSTRIADY


Dziekujemy za przybycie i zapraszamy Was ponownie :-)

 

...

zobacz wiecej »

Strój rozbarski

10-09-2015

 

Zdjęcie wykonano na błonie AGFA w 1919 roku. Autorem zdjęcia jest Amerykanin Julius Hollos, który prawdopodobnie pochodził z Bytomia. Zdjęcie przedstawia rodzinę Spyrów: ojciec rodziny-Piotr, widoczny na zdjęciu ukończył prawo administracyjne, był kamienicznikiem- Franciszkę oraz córki Otylia Spy...
zobacz wiecej »
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij »